Łosoś jest rybą morską drapieżną. Żyje w północnym Oceanie Atlantyckim, a na czas tarła wraca do rzek Europy i Ameryki Północnej, do miejsca gdzie się urodził. W czasie tej długiej wędrówki kieruje się zapachem wody. Osiąga 1,5 metra długości i 25kg wagi. Ma charakterystyczne bladoróżowe mięso.
Łosoś należy do najzdrowszych ryb świata. Jest to ryba tłusta i w związku z tym zawierająca dużo kwasów tłuszczowych z rodziny OMEGA-3. W łososiu znajdziemy dwa rodzaje tego kwasu – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Tłuszcz ryby bogaty jest w witaminy A, D i E oraz witaminy z grupy B (B6 i B12). Spożywanie łososia wpływa na prawidłową pracę serca, przeciwdziała tworzeniu blaszek miażdżycowych i arytmii serca. Przywraca równowagę dobrego i złego cholesterolu, zwiększając ilość cholesterolu HDL. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i zwiększa średnicę tętnic, przez co poprawia ukrwienie wielu narządów wewnętrznych. Ma zbawienny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Poprawia jej nawilżenie i sprężystość. Zapobiega wypadaniu włosów i nadaje im zdrowy połysk. Ponadto jedzenie tłustej ryby jaką jest łosoś poprawia nastrój, bo zwiększa produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Co ciekawe udowodniono, że spożywanie tłustych ryb, w tym łososia, łagodzi bóle menstruacyjne i niweluje wahania nastrojów u kobiet. Łosoś zaliczany jest do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz zwykłej wartości odżywczej ma wpływ psychologiczny i fizjologiczny.
Mięso łososia składa się w przewadze z łatwo strawnego białka, które jest dobrze przyswajalne dla człowieka. Łosoś bogaty jest w składniki mineralne takie jak selen, fosfor, jod, żelazo, wapń i magnez. Podobnie jak witaminy A i E tak i selen jest doskonałym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi reakcjami utleniania, na które ciągle jest narażony. Przeciwdziała starzeniu się organizmu, neutralizuje skutki palenia papierosów i chroni przed nowotworami. Jako że łosoś jest rybą morską zawiera duże ilości jodu, który warunkuje prawidłową pracę tarczycy, w tym prawidłowe wydzielanie jej hormonów (trójjodotyroniny i tyroksyny).
Mięso łososia z pewnością obala mit, że jedzenie nie może być zdrowe i smaczne. Jest wyjątkowy w smaku, a do tego bardzo zdrowy. Gotowany na parze czy wędzony pozostaje zawsze bardzo wartościowy. Pamiętajmy, że ryby powinny pojawiać się w naszym menu minimum 2 razy w tygodniu. Warto zastępować nimi czerwone mięso. Polacy wciąż jadają zbyt mało ryb. W Polsce na osobę przypada średnio 13kg ryb rocznie, podczas gdy przeciętny Portugalczyk spożywa ich ponad 50kg!
Źródła:
S. Zalewski: Podstawy Technologii Gastronomicznej, WNT
Autor: Małgorzata Kabat
Polecamy dietetyczne przepisy: