Sekrety Diety - truskawki - wymiennik owocowy

Truskawki - wymiennik owocowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

truskawki 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 180g
miara domowa: 9 dużych sztuk
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Truskawka to jeden z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych owoców w Polsce.

Garść tych soczystych owoców dostarcza małą ilość kalorii, a przy tym doskonale syci za sprawą sporej ilości błonnika. Z tego powodu bez obaw mogą znaleźć się w diecie osób z nadwagą, a w ograniczonych ilościach w jadłospisie diabetyków.

Zawarte w truskawkach pektyny wpływają korzystnie na układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu, czym samym działają prewencyjnie w stosunku do zawałów serca i udarów mózgu. Podobnie działają zawarte w truskawkach witaminy C i E oraz inne przeciwutleniacze. Ze względu na wysoką zawartość potasu, wapnia, magnezu, manganu, żelaza i mikroelementów wpływają odkwaszająco na organizm.

Dodatkowo są doskonałe na upalne dni, zawierają dużą ilość wody, więc świetnie gaszą pragnienie.

W medycynie ludowej truskawki uchodziły za owoce wspomagające leczenie trądziku i innych problemów skórnych. Używano ich również jako lekarstwa na oparzenia słoneczne. Miały zastosowanie w walce z przeziębieniami i infekcjami, co zostało potwierdzone w badaniach naukowych.

Poza tym owoce te działają na organizm moczopędnie, przeciwbiegunkowo, wzmacniająco, przeciwreumatycznie, regulują pracę wątroby i wydzielanie żółci. W różnych schorzeniach zaleca się spożywanie truskawek w postaci świeżej, jak również różnego rodzaju naparów, odwarów z owoców rośliny, liści czy korzeni.

U bardzo nielicznych ludzi truskawki mogą być produktem wywołującym migreny.

Truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, powstających podczas smażenia i pieczenia mięsa. Zawarty w truskawkach kwas elagowy oraz glutation wykazują antynowotworową aktywność.

Co ciekawe, owoce te uważane są za afrodyzjak, połączenie truskawek, bitej śmietany i szampana jest zwiastunem udanej nocy. Chociaż śmietany i szampana nie warto polecać, ciekawostką jest, że zawarta w truskawkach witamina C poprawia jakość męskiego nasienia.


Autor: Patrycja Rudnicka


Polecamy dietetyczne przepisy:
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik