Sekrety Diety - boczek - wymiennik białkowy

Boczek - wymiennik białkowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

boczek 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 10g
prozdrowotność: prozdrowotność 1 prozdrowotność 1 prozdrowotność 1 prozdrowotność 1 prozdrowotność 1 
Boczek czym jest chyba wszyscy wiemy. Kawałek mięsa z dużym, białym tłuszczykiem. Przyrządzany z wieprzowiny, w Polsce najczęściej z części brzusznej świni. Szczególnie popularny jest w Wielkiej Brytanii i Irlandii, choć w Polsce też ma swoich zwolenników. W krajach angielskich znany jest pod nazwą bekon, czyli wersja boczku bardziej okrojonego z tłuszczu. Polski boczek to tzw. streaky becon, rzadziej jadany w Wielkiej Brytanii.

Boczek jest wysoko kaloryczny. W jego składzie przeważa białko oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Cieniutki paseczek to aż 50kcal, jednak jedzony jest zwykle w dużo większych ilościach, przez co staje się kaloryczną bombą. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Dlatego też nie poleca się go osobom z hipercholesterolemią i chorobami serca. Powoduje wzrost "złego" cholesterolu we krwi, zwężanie światła tętnic, miażdżycę oraz niedokrwienne choroby serca. Został zaklasyfikowany do jednego z 5 najbardziej niezdrowych mięs na świecie.

Spośród substancji mineralnych boczek zawiera najwięcej sodu. Sód odpowiada za prawidłowe rozmieszczenie wody w organizmie, jednak zbyt duże spożycie powoduje zatrzymywanie wody i jest czynnikiem rozwoju nadciśnienia tętniczego. Oprócz tego może powodować zaburzenia koncentracji, wzrost pragnienia, czy osłabienie siły mięśniowej.

Jak wskazują badania, osoby, które jedzą mięso bogate w nasycone kwasy tłuszczowe częściej zapadają na choroby serca i nowotwory, głównie raka jelita grubego i odbytu. Ponadto dolega im częściej reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej i cukrzyca.

Należy pamiętać, że regularne spożywanie boczku może być przyczyną wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych.


Autor: Małgorzata Kabat
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik